T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
UŞAK / MERKEZ - Merkez S.Halil Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Muhasebe Finansman Alanı

ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI

Dünyada ve ülkemizde elektronik ticaret ve teknoloji hızla gelişmektedir. Buna bağlı olarak ticarette yaygınlaşmaktadır. Gelişme ve değişimlere göre muhasebe belgelendirme, kayıt, raporlama, analiz ve yorumlama yöntemlerinde de gelişmeler ve değişimler olmaktadır.

Ticari yaşamda işletmelerin başarılı yönetilebilmesi işletmelerde muhasebe kayıtlarının ve bunun sonucu alınan raporların doğru yorumlanması ve analiz edilmesine bağlıdır. Muhasebe ve Ticaret alanında çalışanların teknolojideki ve ticari yaşamdaki yenilikleri takip etmesi, uyum sağlaması kayıt, raporlama, analiz ve yorumlamaları daha doğru ve hızlı yapmalarını sağlayacaktır.

Gününüzde ticari yaşamı düzenleyen kanun, yönetmelik ve kurallar hızla değişmeye başlamıştır. Muhasebe ve Ticaret alanında çalışanlar kanun ve yönetmeliklerdeki değişiklikleri yakından takip edebilmelidir.

Muhasebe ve dış ticaret alanında çalışacak elemanların sektörünün istediği nitelikte yetiştirilmesi için program güncellemesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaca cevap verecek güncelleme yapılmıştır.

Muhasebe ve Finansman Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1. Muhasebe,

2. Dış Ticaret

dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Muhasebe ve Finansman alanı altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenciye;

 Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,

 İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak temel muhasebe uygulama ve işlemlerini mevzuatına uygun şekilde yapma,

 Mesleki matematik işlemleri yapma,

 İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak kelime işlemci, elektronik tablolama ve sunu hazırlama programlarını kullanabilme,

 Ekonomik hayatın gerekli kıldığı temel bilgi ve beceriler ile ilgili kendini geliştirme,

 Temel hukuk bilgi ve becerilerini kazandırma,

ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra; 

Muhasebe Dalında;(Okulumuzda bu dalda eğitim verilmektedir)

 İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda tuşlara doğru teknikle vurarak, süreli metin yazma,

 İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak muhasebe paket programlarını kullanarak ön muhasebe işlemlerini ve muhasebe kayıtlarını yapma,

 Girişimcilik ve işletme yönetimi kavramları ve uygulamaları konusunda kendini geliştirme,

 Vergi ve beyannameler ile ilgili kavramları tanıma, uygulama ve işlemlerini yapma,

 Şirketler muhasebesi işlemlerini mevzuata uygun olarak yapma,

 Ürün ve hizmet maliyet kayıtlarını mevzuata uygun olarak yapma,

 İş ve sosyal güvenlik hukuku konusunda kendini geliştirme,

Dış Ticaret Dalında;

 İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda e-ticaret uygulamaları yapma,

 Dış ticaret ile ilgili temel bilgi ve beceriler konusunda kendini geliştirme,

 Dış ticaret mevzuatı ve uygulama bilgi ve beceriler konusunda kendini geliştirme,

 İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak dış ticarette paket programları kullanarak dış ticaret işlemlerini yapma,

 Muhasebe kayıt işlemlerini mevzuata uygun olarak yapma,

 İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda dış ticaret muhasebe işlemlerini yapma, Mesleki yabancı dili kullanma ile ilgili bilgi ve beceriler konusunda kendini geliştirme,

 Dış ticaret uygulamalarını yapma

ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.

Meslek eğitimi, meslek liselerinin muhasebe ve finansman alanında ve meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.

Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili bölümleri ile ticari işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler.

Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur. Ülkemizde, muhasebecilik, yasalarla düzenlenmiş bir meslektir. Anadolu ticaret meslek lisesi ve ticaret meslek lisesinden mezun olanlar Kanun'da belirtilen şartları yerine getirmek suretiyle bu unvanları kazanabilirler.

Okulumuzda 3 adet Muhasebe bölümüne ait bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Bilgisayarlı Muhasebe dalında eğitim verilmektedir.

Staj/İşletme Eğitimi

Öğrencilerimiz için staj yeri yelpazesi geniş olup özel ve kamu sektöründeki tüm işletmelerin muhasebe departmanlarında ve bağımsız mali müşavirlik firmalarında staj yapabilirler. 

2021-2022 eğitim ve öğretim yılı itibariyle öğrencilerimiz, Uşak Organize Sanayi Bölgesinde farikaları ve Karma Organize Sanayi fabrikaları muhasebe departmanlarında (Muratbey Peynirleri, Dinç tekstil, Ak Kumaş gibi),  kamu birimlerinin muhasebe departmanlarında (Milli Eğitim Müdürlüğü, SGK, Şeker Fabrikası gibi), küçük ölçekli işletmelerin muhasebe departmanlarında ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik bürolarında staj yapmaktadırlar. Öğrencilerimiz haftanın üç günü işletmelerde beceri eğitimi için iş yerine giderken iki günü okulda teorik eğitimlerine devam etmektedirler. 

Mezuniyet Sonrası İş Bulma 

İşletme kavramını içerisinde yer alan tüm işyerlerinin muhasebe birimleri vardır. Bu birimler küçük işletmelerde fatura kesme, stok takibi, borç ve alacağı içeren cari takibi gibi ön büro işlemlerini yürütürken büyük işletmelerde muhasebenin tüm türlerini (maliyet, yönetim vb) görmek mümkündür. 

Mezun öğrencilerimiz gerek ön muhasebede gerekse muhasebe alanında yeterli olarak mezun olmakla birlikte tüm özel kurumların muhasebe departmanlarında ve SMMM  (Serbest muhasebeci mali müşavir) bürolarında iş bulabilme olanağına sahiptirler. Okulumuz öğrencilerine ön muhasebe eğitimlerinde NETSİS programı mükelleflerin defter kayıtları aşaması olan muhasebe kısmında GMS programı öğretilmektedir.

Mezun öğrencilerimizden bazılarının çalışmakta oldukları iş yerleri aşağıdaki gibidir (iş yerleri zamana göre değişiklik gösterebilir)

Hitit Seramik, Uşak Sayar Marketleri, Uşak Belediyesi, Şeker Fabrikası, Özel Bankalar, Ege Şok Marketleri, Sigortacılarda çalışan öğrencimiz olduğu gibi kendi sigorta acentesi olan mezun öğrencilerimiz de vardır, Çeşitli fabrikaların muhasabe birimlerinde çalışan öğrencilerimiz olduğu gibi kendi fabrikasında muhasebe birimini yöneten öğrencilerimiz de vardır.

Muhasebe Alanı Mesleki Eğitim Videosu

Muhasebe ve Finansman Alanı ve diğer alanlar ile daha ayrıntılı bilgiye  http://meslekitanitim.meb.gov.tr/ sitesinden ulaşabilirsiniz. 

18-04-202220-04-202220-04-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.11.2018 - Güncelleme: 18.03.2024 20:13 - Görüntülenme: 1084
Kaynak: http://megep.meb.gov.tr/dokumanlar/Diger/MTEGM205220Alan_TanC4B1tC4B1m_09_2015.pdf
  Beğen | 12  kişi beğendi