Yapay Zekâ ile Okul Şarkısı Hazırlama Yarışması

Sultan Halil Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yapay Zekâ ile Okul Şarkısı Hazırlama Yarışması Şartnamesi

Giriş: Müzik kişiyi sakinleştirir, gevşetir. Müzik öğrenme, dinleme gibi fonksiyonlara yardımcı olur, İnsanın ruhunu sakinleştirir, onu özgür kılar. Sanat toplum için önemlidir ve Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi “sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir”.

18. ve 19. Yy da kömür ve buharın kullanmanın başlanmasıyla 1. Sanayi devrimi başlamıştır. Daha sonra elektriğin icadı, bilgisayarın icadı seri üretim fabrikaları 2. Ve 3. Sanayi devrimlerinin oluşumunu sağlamıştır. Bu sanayi devrimlerini iyi uygulayan gelişmiş ve zenginleşmiştir. 4. Sanayi devrimi (Endüstri 4,0) de yakın zamanda başlamıştır. Tüm ülkeler yatırımlarını buna göre yapmaktadırlar. Ülkemizin de gelişmiş ülkeler içinde yer alması için 4. Sanayi devrimi kavramını öğrenmeli ve her uygulamasında kullanmalıdır. Bu kavramlardan biri de “Yapay Zeka” dır.

Amaç: Bilişim teknolojilerinin sağladığı avantajlar her yıl gün geçtikçe artmaktadır. Bu yarışmamızın amacı bilişim çağı gereksinimlerinden olan; teknolojiyi üreten ve kullanan, yaratıcılık ile sanatı birleştiren öğrencilere imkân vermektir.

Yarışma Koşulları:

·         Yarışmaya tüm okul öğrencilerimiz başvurabilir. Okul dışından başvuru olmayacaktır.

·         Eserlerin tamamı yapay zeka ile bilişim teknolojileri kullanarak oluşturulabilir (Söz, müzik). İsteyen öğrenciler bilişim araçları kullanmadan da şarkıları oluşturabilir.

·         Yarışmanın adından da anlaşılacağı üzere (okul şarkısı) sözler de okul hakkında olması gerekmektedir (okulun alanları, okul ismi vb. bilgiler gibi). Sözler seçilirken okul, eğitim sistemi ve Milli Eğitim hakkında kötüleyici, küçük düşürücü ifadelerin kullanım kesinlikle yasaktır.

·         Eserlerde kullanılan söz, beste, melodi telif hakları yarışmaya başvuran öğrenciye aittir. Telif haklarını ihlal eden eserler elenecektir.

·         Her öğrenci en fazla 1 eser ile yarışmaya katılabilir.

·         Eserlerin daha önce başka yarışmada kullanılmaması gerekmektedir.

·         Eserler mp3 ses dosyası formatında olacaktır.

·         Eserler en fazla 5 dakika uzunluğunda olmalıdır.

·         Eserler isimlendirilirken küçük harflerle ad soyad birleşik olarak yapılacaktır. (örn. kemalsunal)

·         Yarışmaya katılan eserler okul idaresi tarafından sosyal medya ve diğer platformlarda paylaşılabilir.

·         Sözler Türkçe olmalı yabancı kelime kullanılmaya özen gösterilmeli.

·         Sözler de argo küfür olmamalı, milli değerlerimize uygun olmalıdır.

·         Telif hakkı olan slogan veya sözler kullanılmamalıdır.

·         Eserler yarışma tamamlanana kadar başka yerde yayımlanmamalıdır.

·         Okul idaresi yarışmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir.

·         Yarışmaya katılanlar tüm koşulları kabul etmiş sayılır.

·         Eserler ……………………………… linkine yüklenecektir.

Takvim: Jüri uygun gördüğü ilk 5 eseri puan sıralaması olmadan açıklayacaktır. Finale kalan 5 eserin değerlendirmesi öğrenci ve öğretmenlerin oyları ile belirlenecektir.

·         Son Başvuru 10 Mart 2024

·         Ön Jüri değerlendirmesi 11 Şubat – 18 Şubat 2024

·         Finale kalan eserlerin açıklanması 20 Mart 2024

·         Final değerlendirmesi 20-25 Mart 2024

·         Sonuçların açıklanması 31 Mart 2024

Jüri: Aşağıdaki 7 kişiden oluşacaktır.

·         Okul Müdürü

·         Sosyal Etkinliklerden Sorumlu Müdür Yardımcısı

·         Bir Alan Öğretmeni

·         Müzik zümresinden bir öğretmen